Tot 8 jaar gevangenisstraf voor beramen terroristische aanslag op politiebureau

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot 8 jaar cel voor het beramen van een aanslag op een politiebureau.

Uit de telefoongegevens van de verdachten is gebleken dat ze websites hebben bezocht met jihadistisch materiaal. Dat waren onder andere sites met handleidingen over wapens en het vervaardigen van explosieven en videoproducties van Islamitische Staat. Daarnaast hebben de verdachten video’s bekeken over de aanslagen in Berlijn, Parijs en Luik en over het plegen van aanslagen met vrachtwagens.

Uit facebookchats bleek volgens de rechtbank onder andere dat de verdachten wapens wilden kopen en dat zij met toestemming van God ’het slaan van de Nederlandse veiligheid’ als plan hadden. In diezelfde chat werd een foto van politiebureau De Veranda in Rotterdam meegestuurd en informatie gevraagd over de Mobiele Eenheid.

Naast de veroordeling voor de terroristische misdrijven zijn beide verdachten ook veroordeeld voor andere strafbare feiten. Een van de verdachten heeft bij een gewelddadige straatroof een gouden ketting buitgemaakt. Hij krijgt in totaal 8 jaar cel.

De andere verdachte heeft in zich de gevangenis waar hij verbleef schuldig gemaakt aan ernstige vernielingen. Hij moet de schade van ruim 33.000 euro vergoeden en krijgt in totaal een celstraf van 7 jaar en 9 maanden opgelegd.