Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 9 jaar geëist voor drugslabs met Mexicaanse ‘koks’ en grootschalige handel in cocaïne na kraken Encrochat

Justitie heeft tot 9 jaar gevangenisstraf geëist tegen dertien mannen voor professionele drugslabs en grootschalige handel in cocaïne.

De verdachten kwamen in beeld bij justitie en politie na het kraken van Encrochat pgp-berichten. Uit de gesprekken bleek dat de mannen in wisselende samenstelling deel zouden hebben gemaakt van twee criminele organisaties die gericht waren op de productie van en handel in synthetische drugs en het verwerken en handelen in cocaïne. De verdachten zouden professioneel te werk zijn gegaan zo werden voor de drugslabs onder meer ‘koks’ (specialisten) uit Mexico ingevlogen.

Bij het communiceren via cryptotelefoons maken criminelen over het algemeen gebruik van schuilnamen. Een belangrijk deel van het onderzoek werd besteed aan het identificeren van concrete personen achter de gebruikersnamen waarmee gecommuniceerd werd. Hiervoor zijn talloze gedeelde tekstberichten en afbeeldingen geanalyseerd, meldt een woordvoerder van justitie. Ook zijn personen geobserveerd door de politie, waarna hun locatiegegevens zijn vergeleken met de locaties van de zendmasten die de bewuste telefoons op dat moment aanstraalden. Onder meer hieruit is duidelijk geworden welke personen de betreffende accounts gebruikten en dus gezien kunnen worden als afzender van de betreffende tekstberichten en afbeeldingen.

De gekraakte berichten op de Encrochat-servers hebben in juni en augustus 2020 geleid tot invallen in drugslabs, cocaïnewasserijen en stashlocaties in onder meer Herwijnen, Kerkenveld, Nijeveen, Ridderkerk, Zwijndrecht en Lelystad. Bij of kort na deze invallen zijn meerdere personen aangehouden die direct aan deze zaken gelinkt konden worden. Deze verdachten zijn of worden vervolgd in diverse strafrechtelijke onderzoeken. Uit onderzoek naar alle beschikbare chatberichten is echter ook gebleken dat er in deze zaken sprake was van een aansturende rol van een overkoepelende groep mannen. Elf van de mannen die vandaag terecht stonden, worden er van verdacht een criminele organisatie te hebben gevormd die gericht was op onder meer de productie van crystal meth (methamfetamine) in deze vaak zeer professionele drugslabs en op de handel in cocaïne.   

De elf verdachten communiceerden veelvuldig over de drugslabs en over de handel in cocaïne. Ze hadden het volgens de officier over onder andere het regelen van de betreffende panden, de aanvoer van grondstoffen, de afvoer van afval en het regelen van uitvoerders (‘koks’). Bij doorzoekingen van panden van de verdachten zijn verdovende middelen aangetroffen die op grond van de onderschepte communicatie daar ook verwacht konden worden. Drie mannen zouden een tweede criminele organisatie hebben gevormd. Uit de diverse chatberichten blijkt in de visie van het Openbaar Ministerie dat de drie zich bezig hielden met grootschalige handel in en productie van cocaïne en synthetische drugs. De drie hadden het maandenlang over onder andere het vervaardigen van middelen, over prijzen en klanten en over investeringen. Diverse chemicaliën die tijdens doorzoekingen van de woningen van twee van de verdachten zijn aangetroffen, ondersteunen daarnaast de chatgesprekken over het bewerken van cocaïne. 

De officier van justitie heeft tegen de dertien mannen gevangenisstraffen van drie tot negen jaar geëist. De verdachten zijn afkomstig uit uit Leersum, Zoetermeer, Den Haag, Maasdam, Moerdijk, Utrecht, Rotterdam (2x), Dordrecht (4x) en Hendrik-Ido-Ambacht. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.