© OM

Tot 9 jaar voor Haagse groep met blokken cocaïne drugslijn naar Engeland via PGP’s

De rechtbank heeft tot 9 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een Haagse criminele organisatie voor drugstransporten naar Engeland.

De mannen bleken gebruik te maken van PGP-telefoons van Encrochat en één van de mannen ook van Sky ECC. Beide diensten zijn op een gegeven moment gehackt door de politie en berichten zijn onderschept en uitgelezen. Uit chats tussen de mannen bleek dat er vaak gesproken werd over harddrugs en geld. Verder werd volgens de rechtbank uit de berichten duidelijk dat er een drugslijn voor blokken cocaïne naar Engeland was.

In het bijzonder gingen de berichten over blokken cocaïne die verstopt in pallets met tonercassettes naar Engeland werden vervoerd. Ook werden foto’s van blokken cocaïne en van grote stapels bankbiljetten naar elkaar verzonden. Deze berichten gaven de rechtbank een goed beeld van het aandeel van elk van de mannen in de criminele organisatie: zo zorgden er een paar voor het aannemen en het inpakken van de drugs, was een ander verantwoordelijk voor het daadwerkelijk verzenden van de pallets en had een de rol van geldkoerier. De leiders regelden het contact met de inleggers van cocaïne in Nederland en de afnemers in Engeland als ook de financiële afhandeling. 

Uiteindelijk acht de rechtbank drie drugstransporten bewezen. Het gaat om partijen van 192,5, 343 en 347 kilo cocaïne. Eén van de leiders heeft negen jaar cel opgelegd gekregen. De ander moet 8 jaar de cel in. De overige verdachten krijgen straffen tussen de twee en acht jaar opgelegd.