Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot levenslang voor meerdere leden beruchte bende MS-13 na liquideren vermeende snitch

Meerdere leden van de beruchte bende MS-13 hebben tot levenslang gekregen voor het liquideren van een vermeende snitch.

In Maryland zijn vier mannen veroordeeld voor hun betrokkenheid bij La Mara Salvatrucha, ook wel bekend als MS-13, een gewelddadige internationale bende. Jose Henry Hernandez-Garcia, alias Paciente, werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf. Agustino Eugenio Rivas Rodriguez, alias Terrible, kreeg 16 jaar gevangenisstraf, terwijl Hernan Yanes-Rivera, alias Recio, werd veroordeeld tot 22 jaar en Brian Samir Zelaya Mejia, alias Chispa, tot zes jaar gevangenisstraf.

Volgens gerechtelijke documenten maakten Hernandez-Garcia en zijn mede-aangeklaagden deel uit van de Los Ghettos Criminales Salvatruchas (LGCS of Ghettos) tak van MS-13. De bende, bestaande uit leden uit El Salvador of hun nakomelingen, opereert in de hele Verenigde Staten en is verdeeld in “afdelingen” die specifieke steden of regio’s bestrijken. Geweld wordt gebruikt om lidmaatschap en discipline te handhaven en rivaliserende bendes aan te vallen. Een belangrijke regel is het aanvallen en vermoorden van rivalen, ook wel “chavalas” genoemd.

In maart 2019 leidde Ordonez-Zometa, leider van de LCGS-afdeling, een bijeenkomst waarbij Hernandez-Garcia en andere MS-13-leden het slachtoffer ondervroegen over zijn vermeende medewerking met de politie. Ze vielen het slachtoffer aan en vermoordden hem vervolgens door hem in de kelder van Ordonez-Zometa neer te steken. Ordonez-Zometa beval hen de moord te verdoezelen, waarbij het lichaam werd verbrand en bewijsmateriaal werd vernietigd.

Ook Rivas Rodriguez, Yanes-Rivera en Zelaya Mejia waren actief in de MS-13-tak genaamd Weedams Locos Salvatrucha (WLS) in Adelphi. Ze werden veroordeeld voor de moord op een voormalig WLS-lid en een man die vermoedelijk met de politie samenwerkte. Ze namen ook deel aan afpersingspraktijken en witwassen van geld.

De veroordelingen zijn het resultaat van intensief onderzoek en samenwerking tussen wetshandhavingsinstanties. Sanchez werd eerder veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf, terwijl Torres later deze maand zijn vonnis te horen krijgt.