Tot negen jaar cel geëist voor grootschalige wapenhandel in zaak ’13Kipsaté’

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag voor de rechtbank in Amsterdam tegen vijf verdachten in de leeftijd van 27 tot 66 jaar celstraffen tot negen jaar geëist voor de handel in vuurwapens, munitie en wapenonderdelen. De vijf mannen zouden volgens het OM deel uitmaken van een criminele organisatie die wapenhandel als oogmerk had.

De hoogste straf hoorde de 66-jarige Jan B. uit Hulten tegen zich eisen. Het OM ziet hem als leverancier van vuurwapens. Bij hem is een groot arsenaal aan vuurwapens gevonden en ruim duizend pillen amfetamine. Tegen een 39-jarige Amsterdammer heeft het OM zeven jaar celstraf geëist. Hij zou een leidende rol hebben gespeeld in de criminele organisatie. Volgens het OM zette hij opdrachten uit en ging over de verdeling van het geld. Tegen drie mannen uit Amsterdam van 61, 55 en 27 jaar is respectievelijk zes, vier en drie jaar geëist. Zij zouden onder meer de rol van beheerder, tussenpersoon, vervoerder, bodyguard en hulpje hebben vervuld.

Volgens het OM zijn er aanknopingspunten dat deze organisatie onder meer wapens leverde aan personen die kunnen worden gekoppeld aan de liquidatiegolf die voornamelijk Amsterdam al zo’n vijf jaar in zijn greep houdt. Het onderzoek naar de organisatie is aan het rollen gekomen nadat in januari 2013 op een patroonhouder DNA werd gevonden die later aan één van de vijf verdachten, een 61-jarige man uit Amsterdam, kon worden gekoppeld.

De patroonhouder lag samen met automatische vuurwapens en een grote hoeveelheid munitie in een woning die werd gebruikt als schuiladres van een verdachte van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in december 2012. De 61-jarige Amsterdammer werd getapt en uit de afgeluisterde gesprekken kwam naar voren dat hij zich met anderen mogelijk bezighield met grootschalige wapenhandel.

De politie heeft doorzoekingen gedaan in Amsterdam, Brabant en België. Daarbij zijn onder meer automatische vuurwapens, revolvers, handgranaten en een grote hoeveelheid munitie in beslag genomen.