Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot negen jaar cel voor grootschalige zeer professionele productie crystal meth met Mexicaanse koks

De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot negen jaar opgelegd voor deelname aan een criminele organisatie en grootschalige productie van crystal meth.

Er stonden tien mannen voor de rechter voor betrokkenheid bij een zeer professionele organisatie die zich bezighield met productie vaan drugs. Er werden onder meer grote partijen crystal meth geproduceerd. Er bestond een duidelijke hiërarchie en taakverdeling, waarbij sprake was van een leider, een boekhouder, investeerders, coördinatoren en uitvoerders. Uit het onderzoek naar de drugslabs bleek dat er voor ruim 130 kilo aan crystal meth is aangetroffen, terwijl uit onderschepte Encrochat berichten naar voren komt dat er nog veel moet zijn geproduceerd, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

De verdachten communiceerden via versleutelde berichten op Encrochat toestellen. In april 2020 werd de server van het bedrijf gehackt door de Franse autoriteiten. Hierdoor konden de opsporingsdiensten live meekijken terwijl er werd gesproken over criminele zaken. Bij die hack werden miljoenen berichten van gebruikers onderschept en overgedragen aan Nederland. Na het uitlezen van de gekraakte berichten kwam de politie de verdachten op het spoor.

en 41-jarige man uit Dordrecht is veroordeeld tot een celstraf van 9 jaar en een geldboete van 60.000 euro. Hij gaf leiding aan de  criminele organisatie die zich bezighield met de productie van crystal meth. Daarnaast vervulde hij ook een rol binnen de organisatie die de cocaïnewasserij runde. De andere verdachten kregen straffen variërend van 2 tot en met 7 jaar opgelegd.

De rechtbank heeft nog twee verdachten veroordeeld voor deelname aan een andere criminele organisatie die zich bezighield met het maken van snuifcocaïne en het verkopen ervan. Het bewerkingsproces vond plaats in de woning van één van die verdachten, waar ook ruim 5 kilo cocaïne is aangetroffen. Deze mannen zijn veroordeeld tot 4 en 2 jaar cel.

Bij twee laatste verdachten is niet bewezen dat zij deelnamen aan een criminele organisatie. Zij worden veroordeeld voor het bezit van grote hoeveelheden harddrugs en in één geval ook de productie ervan. De rechtbank heeft hen veroordeeld tot celstraffen van 36 en 28 maanden.