© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Tot negen jaar cel voor neerschieten vrouw in Den Haag tegen betaling van 15K

De rechtbank Den Haag heeft gevangenisstraffen tot negen jaar opgelegd voor een poging moord op een vrouw en haar moeder. De slachtoffers werden op straat doelgericht onder vuur genomen met een vuurwapen.

De schietpartij vond op 26 juni 2016 plaats. De jonge vrouw werd door haar bovenbeen geschoten en haar moeder raakte gewond aan haar hand. Volgens de rechtbank handelden de vier verdachten in opdracht van de ex-verloofde van de jonge vrouw. Hij wilde haar bang maken door op haar te laten schieten, en vroeg een van de vier mannen dit voor hem te regelen tegen betaling van 15.000 euro.

Deze man heeft vervolgens de andere drie mannen weer ingeschakeld. Het plan is wekenlang voorbereid en uiteindelijk hebben ze het slachtoffer rond 01.00 uur ’s nachts opgewacht bij haar woning. Daar werden twee kogels afgevuurd op de vrouw. De moeder raakte daarbij gewond (schampschot) door een kogel die voor haar dochter was bestemd.

De mannen kwamen na uitgebreid recherchewerk in beeld door onder meer bel- en locatiegegevens van hun mobiele telefoons. De rechtbank veroordeelt de mannen voor poging tot moord. Hoewel het plan niet was om de jonge vrouw te doden, was er door de manier waarop zij het plan hebben uitgevoerd wel een grote kans op een dodelijke afloop, aldus de rechtbank. De schutter heeft 9 jaar gekregen, de opdrachtgever 8 jaar en de twee anderen elk 5 jaar cel.