Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot vier jaar cel geëist voor professionele autodiefstallen met blanco sleutels en turbodecoders

Het Openbaar Ministerie heeft tot vier jaar cel geëist tegen zes mannen die verdacht worden van het op grote schaal stelen en helen van dure auto’s. De diefstallen werden zeer professioneel uitgevoerd met onder andere blanco sleutels en turbodecoders.

In totaal gaat het om een groep om zeven mannen die er ook van worden beschuldigd een criminele organisatie te hebben gevormd met als doel het stelen van auto’s. Bij doorzoekingen na de aanhoudingen werden onder andere blanco autosleutels en zogenoemde turbodecoders gevonden. Daarmee kunnen auto’s snel en zonder in te breken, worden geopend. De zaak tegen één verdachte is aangehouden wegens persoonlijke omstandigheden.

Het onderzoek naar de professionele autodiefstallen werd gestart nadat een Belgische verdachte in 2016 in een Nederland gestolen Audi werd gepakt. Nader onderzoek leidde tot het vermoeden dat ook in Nederland een groep actief was. Onder andere telefoontaps, waarin bijvoorbeeld een witte Range Rover als een ‘snoepje werd betiteld, brachten de Nederlandse politie bij de zeven verdachten.

In juli 2017 werden de eerste vier aangehouden, 41- en 33-jarige mannen uit Zeist, en een 31-jarige man uit Utrecht en een 26-jarige man uit Almere aangehouden. Daarna werden nog twee mannen van 38 uit Almere en Den Bosch en een man van 29 uit Utrecht aangehouden. Bij zoekingen in hun woningen en een garage vond de politie onder andere gestolen auto-onderdelen en een zogenoemde jammer.

De zeven mannen worden verdacht van in ieder geval de diefstal en heling van zes auto’s: Range Rovers en een Audi. Volgens de officier van justitie gaat het om een goed geoliede criminele organisatie die zich bezighield met voorverkenning, stelen en doorverkopen van auto’s. De rechtbank Zwolle heeft in totaal drie dagen voor de zaak uitgetrokken.