Tot twintig jaar cel opgelegd voor doodschieten politieagent op Bonaire

De rechtbank op Bonaire heeft tot twintig jaar gevangenisstraf opgelegd voor de moord op de politieagent Ferry Bakx. Het slachtoffer werd vorig jaar doodgeschoten tijdens een vuurgevecht na een mislukte overval.

Vorig jaar augustus werd de politieagent naar een woning gestuurd in verband met een overval en mogelijke gijzeling. Toen hij met een collega ter plaatse kwam vluchtten de zeven daders weg. Daarop werd de achtervolging ingezet waarbij Bakx struikelde en ten val kwam en werd doodgeschoten.

De hoogste straf kreeg Rachyt S. uit Bonaire omdat hij de overval had gepland. De schutter uit Venezuela kreeg 19 jaar cel en de andere vijf verdachten, ook uit Venezuela, kregen straffen opgelegd van 12 tot 18 jaar.

De schutter verklaarde tijdens de rechtszaak dat de politie in zijn land (Venezuela) nogal schietgraag is en bij een aanhouding of achtervolging geen vragen stelt, maar gelijk schiet. Zodoende aarzelde hij ook niet om zelf ook meteen te gaan schieten.

Tegen de man was 25 jaar geëist maar de rechtbank kwam tot een lagere straf en de man werkte volledig mee tijdens het onderzoek. Hij heeft spijt betuigd en volgens een psycholoog is er weinig kans op herhaling.