Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot vier jaar cel geëist voor buitmaken 880.000 euro bij oplichting met (corona) mondkapjes

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot vier jaar gevangenisstraf geëist voor grootschalige oplichting met een partij mondkapjes.

‘Wij leven in een tijd waarin velen terecht vrezen voor hun gezondheid en voor de gezondheid van hun naasten. Beperkingen zijn opgelegd en maatregelen worden genomen om de verspreiding van het COVID-19 virus te minimaliseren. Mensen in de zorg en op andere cruciale plekken in de samenleving proberen zich in allerijl te beschermen en zijn daarvoor afhankelijk van beschermingsmiddelen die wereldwijd schaars zijn. Van deze schaarste wordt op verschillende manieren misbruik gemaakt. Vandaag staan twee verdachten voor uw rechtbank terecht die er van worden verdacht dat zij misbruik hebben gemaakt van deze crisis en van deze schaarste.’, aldus de officier van justitie tijdens de rechtszaak.

Tegen de verdachten zijn straffen van drie en vier jaar geëist. De forse strafeisen moeten volgens het OM gezien worden als signaal naar de maatschappij dat de Staat toezicht houdt en streng optreedt tegen misbruik van de crisis rond het coronavirus.

De gedupeerden raakten in maart 880.000 euro kwijt nadat ze een bestelling hadden gedaan van 11 miljoen mondkapjes. Na een betaling van het voorschot werd het stil en de mondkapjes zijn nooit geleverd. Na onderzoek kwamen de verdachten in beeld en zijn vervolgens aangehouden. Een tip van de ING leidde onder meer naar de verdachten van de grootschalige oplichting. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.