Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tot vijf jaar cel geëist voor brute plofkraak met verwoestende explosie bij juwelier in Rijssen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag celstraffen tot vijf jaar geëist tegen vijf mannen voor hun betrokkenheid bij een plofkraak op een juwelier in Rijssen, gepleegd in de vroege ochtend van 22 december 2023. De zaak werd behandeld door de rechtbank in Almelo.

Verwoestende explosie in Rijssen

Omstreeks vijf uur ’s ochtends schrok het centrum van Rijssen op door een zware explosie bij een juwelier. De plofkraak veroorzaakte aanzienlijke schade: het rolluik, de ruiten en het kozijn van de juwelier werden verwoest, evenals de ruiten van omliggende winkels en woningen. Bewoners die lagen te slapen werden opgeschrikt, maar raakten gelukkig niet gewond. De winkelstraat lag bezaaid met glasscherven en in meerdere woningen kwam glas naar binnen.

De daders maakten een grote hoeveelheid sieraden buit en vluchtten in een gestolen auto met gestolen kentekenplaten. Tijdens hun vlucht veroorzaakten zij een aanrijding, waardoor hun voertuig zwaar beschadigd raakte en ze niet verder konden rijden.

Aanhoudingen na mislukte vluchtpoging

Een deel van de groep riep een andere auto op en probeerde daarmee te ontsnappen, maar zij werden korte tijd later door de politie in Rijssen gearresteerd. De gestolen sieraden werden vlakbij aangetroffen. Twee andere verdachten, die niet overstapten in het tweede voertuig, werden diezelfde ochtend in het naburige Enter aangehouden.

Zware eisen van het OM

De verdachten, allen mannen tussen de 21 en 27 jaar, zitten sinds de plofkraak in voorlopige hechtenis. Volgens de officier van justitie is er sprake van nauwe samenwerking en professionele voorbereiding. “Een plofkraak pleeg je niet zomaar,” stelde het OM.

Tegen de 27-jarige verdachte uit Amersfoort, die eerder meerdere keren is veroordeeld voor vermogensdelicten, eist het OM een gevangenisstraf van vijf jaar. Voor de andere drie verdachten uit Utrecht, die als first offenders worden gezien, is een straf van 4,5 jaar geëist.

De vijfde verdachte, de enige die openheid van zaken heeft gegeven, hoort een lagere eis: 42 maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar.

Ernstige gevolgen en maatschappelijke schade

De officier van justitie benadrukte de georganiseerde werkwijze van de verdachten en hun gebrek aan medewerking tijdens het proces. “Ze kiezen ervoor om op een wijze geld te verdienen waarbij allerlei mensen slachtoffer worden,” aldus de officier. De zwijgzaamheid en het gebrek aan inzicht in hun handelen worden zwaar aangerekend.

Volgens het OM rechtvaardigt de ernst van de feiten dat de verdachten niet snel op vrije voeten komen. “Het is niet uit te leggen aan de maatschappij als deze verdachten binnenkort weer vrij rondlopen.” De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.