De AK-47 (Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 goda). | Foto ter illustratie!

Tot vijf jaar gevangenisstraf voor handel in zware vuurwapens via berichtendienst Telegram

De rechtbank heeft gevangenisstraffen tot vijf jaar opgelegd voor de handel in zware vuurwapens zoals AK-47 machinegeweren via Telegram.

Tijdens een onderzoek van de politie kwam de 36-jarige verdachte in beeld. Hij bleek actief te zijn op Telegram en hield zich volgens de rechtbank bezig met de handel in wapens en munitie. Begin mei 2020 zocht een agent contact met hem en vroeg of hij munitie kon kopen. Er werd een afspraak gemaakt en de undercoveragent deed een pseudokoop.

De verkoper meldde aan het einde van de transactie nog dat hij ‘alles kon leveren. Toen de agenten vroegen wat hij met ‘alles’ bedoelde, antwoordde hij met: ‘Alles wat je maar wilt. Automatisch, zwaar, AK, vooral exclusieve dingen’. Een paar dagen later benaderde de agent de verdachte opnieuw. Nu met de vraag naar een AK-47, een automatisch wapen. Hij vroeg hem hoe lang hij nodig had, waarop de verdachte antwoordde: ‘Soms heb ik er 9 in een week en soms 2 in een maand.’ Uiteindelijk vond de pseudokoop van de AK-47 machinegeweer op 14 mei plaats. 

De advocaat van de man is van mening dat bij de pseudokopen fouten zijn gemaakt door de politie en daarom zou het niet als bewijs gebruikt mogen worden. De agenten zouden de verdachte hebben uitgelokt om de strafbare feiten te plegen. In de wet staat dat opsporingsambtenaren bij pseudopen een verdachte niet mogen aanzetten tot het plegen van andere strafbare feiten dan waarop het onderzoek zich op dat moment richt: het verbod van uitlokking. De rechtbank oordeelt dat dit in deze zaak niet aan de orde was.

De rechtbank veroordeelt de verdachte uit Werkhoven tot een celstraf van 5 jaar. De andere acht verdachten zijn allemaal direct of indirect aan hem gelinkt. Zo verkochten een vader en zoon uit Lelystad een zak met wapens door aan de Werkhovenaar en importeerde hij samen met een man uit Oss en nog een ander, wapens uit het buitenland om deze om te bouwen en vervolgens te verkopen. Anderen waren vooral klanten. De rechtbank veroordeelt hen tot gevangenisstraffen variërend van 18 tot 36 maanden cel.