Tot zes jaar cel geëist voor omwisselen/witwassen miljoenen euro’s aan bitcoins dark web

In de rechtbank van Dordrecht is tot zes jaar cel geëist tegen meerdere verdachten in een internationaal bitcoin onderzoek. De mannen worden onder meer verdacht van het witwassen van grote bedragen.

Een van de verdachten wordt daarnaast het voorhanden hebben van harddrugs en het doen van voorbereidingshandelingen voor de export, productie en handel in harddrugs en bedreiging verweten. In dit onderzoek zijn bitcoin vendors en cashers voor de rechter gekomen om zich te verantwoorden.

De verdachten handelden volgens het OM in bitcoins. Onder nicknames kwamen de verdachten met hun klanten in contact via advertenties op fora of marktplaatsen op het dark web. Op openbare locaties werden de transacties verricht en werd door verdachten uitbetaald in cash. De gekochte bitcoins verkochten zij op hun beurt weer door aan exchanges of derden.

Tijdens de doorzoekingen in januari 2016 werden er in de ouderlijke woning van een van de verdachten grondstoffen voor de vervaardiging van XTC aangetroffen evenals voorwerpen die gebruikt worden bij de handel in harddrugs.

De officier eist een gevangenisstraf van 6 jaar (met aftrek voorarrest) voor verdachte Y.A. en een gevangenisstraf van 30 maanden (met aftrek voorarrest) waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor zijn broer F.A.

Verdachte W. hoorde een gevangenisstraf van 24 maanden (met aftrek voorarrest) waarvan 5 maanden voorwaardelijk tegen zich eisen en tegen verdachte D. eiste de officier 18 maanden gevangenisstraf (met aftrek voorarrest) waarvan 4 maanden voorwaardelijke. Binnenkort doet de rechter uitspraak in deze zaak.