Turks echtpaar moet 1,2 miljoen betalen in verband met grote fraude met PGB’s

Justitie heeft van een echtpaar dat veroordeeld is voor zorgfraude, 1,2 miljoen euro geëist. Dit bedrag zou zijn verdiend met de criminele activiteiten.

De verdachten verdienden dat bedrag volgens het Openbaar Ministerie (OM) door jarenlang te frauderen met persoonsgebonden budgetten. De twee hoofdverdachten, een echtpaar van 40 en 39 jaar moeten als het aan het OM ligt 1.144.617,30 euro betalen. Tegen een 50-jarige medeverdachte eist het OM dat hij een ontneming van 116.220,-euro betaalt.

Het onderzoek naar de grootschalige PGB-fraude werd uitgevoerd door de Inspectie SZW. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat een Schiedams zorgbureau een ambtenaar van het CIZ heeft omgekocht, waarna deze ambtenaar zorgindicaties heeft opgehoogd en termijnen van indicatiestellingen langdurig heeft verlengd. Ook werden op grote schaal valse facturen opgesteld voor groepsbegeleiding, die in werkelijkheid niet geleverd werd. Met valse facturen werden opnames ten bedrage van 1.271.305 euro afgedekt. Tot slot maakte het zorgbureau valse arbeidsovereenkomsten en werkgeversverklaringen op, die zijn gebruikt bij de aanvraag van verblijfsvergunningen.

De 39-jarige verdachte is net als zijn 40-jarige echtgenote op 12 oktober 2017 door de rechtbank veroordeeld wegens (feitelijk leidinggeven aan) omkoping, gewoonte witwassen van 1.271.305, euro, gebruik van valse facturen en mensensmokkel. De hoofdverdachten hebben celstraffen van 42 maanden en een beroepsverbod van vijf jaar opgelegd gekregen. Een 50-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk wegens (feitelijk leidinggeven aan) het opmaken van valse facturen voor diensten aan het zorgbureau die in werkelijkheid niet geleverd zijn.

Uit het onderzoek komt naar voren dat een bedrag van 1.271.305 euro contant is opgenomen door verdachten van rekeningen van het zorgbureau. De gelden zijn daarmee witgewassen, stelt ook de rechtbank. Die gelden, minus de gemaakte kosten, moeten de verdachten volgens de officier van justitie betalen aan de staat. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De echtgenote van de 39-jarige man, verblijft met hun kinderen vermoedelijk in Turkije. Zij is bij verstek veroordeeld.