Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Twee jaar cel voor inbraken in Den Haag met buit van 200 euro en mueslireep

Een man is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor twee inbraken waarbij 200 euro en een mueslireep werden buitgemaakt.

Een 41-jarige man is door de rechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf voor inbraken in twee bedrijven in Den Haag op 13 juli 2020. Hij trapte beide keren de deur in en stal een mueslireep bij het ene bedrijf en vier briefjes van 50 euro bij het andere bedrijf.

De man heeft in het verleden al drie keer de maatregel voor stelselmatige daders (ISD) van twee jaar opgelegd gekregen. Dat hij aan een vierde ISD-maatregel zal meewerken, acht de rechtbank niet aannemelijk, terwijl bescherming van de maatschappij op een andere manier wel kan worden bereikt. Het opleggen van de ISD en het bezet houden van een ISD-plaats is een gepasseerd station. De rechtbank weegt bescherming van de maatschappij zwaar mee, aldus een woordvoerder.

Er zijn landelijke uitgangspunten voor strafoplegging, maar verdachte valt met zijn grote strafblad en weigering mee te werken buiten de categorieën die daarin staan. Er zijn daarin dus onvoldoende aanknopingspunten voor de straf die hij opgelegd moet krijgen. De rechtbank heeft gekeken naar het wettelijk strafmaximum en meegewogen dat de ISD-maatregel twee jaar zou duren. Daarom legt de rechtbank twee jaar gevangenisstraf op.