Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Twee Nederlanders in Spanje gepakt voor drugshandel en direct veroordeeld

Twee Nederlanders zijn in Spanje gearresteerd op verdenking van drugshandel en het plegen van “een misdrijf tegen de volksgezondheid”.

De 47-jarige en 30-jarige verdachten, afkomstig uit Portugal, werden op de N-620 in het noorden van Spanje aangehouden. Een controle bij de gemeente Villares de la Reina, in de provincie Salamanca, leidde tot de ontdekking van 54 gram hasj, 16 gram wiet, een onbekend aantal xtc-pillen en een precisieweegschaal in hun auto.

De verdachten werden meteen na de arrestatie voorgeleid aan de onderzoeksrechter, waarbij ze erkenden dat ze van plan waren een deel van de drugs, namelijk de hasj en de wiet, te verkopen. Ze beweerden dat de xtc-pillen bedoeld waren voor eigen gebruik.

Opmerkelijk genoeg zijn de Nederlanders via het snelrecht veroordeeld. Ze hebben de door het Openbaar Ministerie (OM) geëiste celstraf van een jaar geaccepteerd, wat hen recht geeft op strafvermindering van een derde. Hierdoor zullen ze uiteindelijk acht maanden in een Spaanse gevangenis doorbrengen. Het exacte bedrag van de boete die ze moeten betalen is niet bekendgemaakt.

Deze snelle rechtsgang in Spanje betekent dat de zaak efficiënt is afgehandeld, waardoor de verdachten snel hun straf zullen uitzitten.