Tweede keer op rij handgranaat bij pand in Breda met mogelijke link Piet Costa

In Breda is bij een garagebedrijf voor de tweede keer een handgranaat aangetroffen.

De vondst werd zaterdagavond rond 23.30 uur gedaan bij het pand aan de Kleine Krogt. Eerder werd op dezelfde locatie in januari van dit jaar ook een explosief gevonden. In beide gevallen ging het om handgranaten. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is na de vondst door de politie ingeschakeld om de handgranaat onschadelijk te maken. De omgeving is afgezet.

Een week geleden werd bij een rolluik van een winkel aan de Baliëndijk ook een handgranaat gevonden. In oktober vond bij dezelfde zaak een soortgelijk incident plaats. Zowel aan de Baliëndijk als aan de Kleine Krogt is een bedrijf van een Bredanaar en zijn familie gevestigd. De afgelopen tijd waren er meerdere geweldsincidenten waarbij de man en zijn familieleden het doelwit lijken te zijn. Begin maart maakte de politie bekend vier aanhoudingen te hebben verricht in verband met het geweld en bedreigingen tegen de familie.

Het begon allemaal op 18 oktober vorig jaar toen de man (het doelwit) onder vuur werd genomen bij zijn huis aan de Bruno Renardstraat in Breda. Toen hij naar de voordeur liep, zag hij een man met een bivakmuts achter hem staan die een vuurwapen op hem richtte en schoot. Het slachtoffer werd niet geraakt en wist rennend weg te komen. De politie trof in de gevel van de woning meerdere kogelgaten aan en op straat lagen enkele hulzen.

Twee dagen later was het raak bij de winkel aan de Baliëndijk en werden een granaat en enkele patronen gevonden. In het pand zit een bedrijf van de eerder beschoten man en zijn familie. Bij andere soortgelijke incidenten daarna was opnieuw de man en zijn familie doelwit. Het ging om beschietingen en explosieven. Op 25 februari gingen drie mannen langs bij de woning van de broer en schoonzus van de man en werd er geld geëist.

De incidenten zouden volgens onder meer De Telegraaf mogelijk gelinkt zijn aan een conflict binnen de groep rond vermeend drugsbaas Roger P. alias Piet Costa. Hij zit vast op verdenking van de smokkel van in totaal 4800 kilo cocaïne. Daarnaast zou hij volgens justitie de opdrachtgever van de bouw van de martelcontainers in Wouwse Plantage zijn. Volgens bronnen van de krant in het criminele circuit heeft de Bredanaar de leiding van de organisatie overgenomen en is hij het doelwit van een ex-lid van de groepering.

Of de huidige vondst van de handgranaat iets te maken heeft met de vorige incidenten wordt onderzocht, aldus een politiewoordvoerder. De recherche houdt rekening met meerdere scenario’s voor de reeks geweldsincidenten.