Tweede verdachte in onderzoek gezin boerderij Ruinerwold aangehouden voor witwassen

De politie heeft in het onderzoek naar het gezin dat afgezonderd leefde in een boerderij in Ruinerwold, een tweede verdachte aangehouden.

Volgens de politie gaat het om een 67-jarige man uit Ruinerwold. De verdachte is een van de personen die werd aangetroffen in de speciaal gebouwde en afgesloten ruimte in de boerderij. De man wordt vooralsnog verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en witwassen.

We hebben in dit onderzoek te maken met een uitzonderlijke situatie. Deze mensen hebben mogelijk sinds 2010, met elkaar en afgezonderd van de samenleving, in de woning geleefd. De aangetroffen situatie vraagt om een zorgvuldige aanpak waarbij aandacht en zorg is voor de aangetroffen jongvolwassenen. Verschillende deskundigen zijn hierbij betrokken. Voor de zes betrokkenen is op een veilige plek opvang geregeld, meldt de politie.

De zes meerderjarige kinderen staan niet ingeschreven in de Basisregistratie Personen. De politie onderzoekt de precieze relatie tussen de verdachten en andere betrokkenen. De huurder van het pand, Josef B, blijft ook voorlopig vastzitten nadat zijn voorarrest vandaag werd verlengd. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie doet onderzoek in deze zaak.