Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Tweetal krijgt in hoger beroep tot 17 jaar voor reeks brandstichtingen en aanslagen in Brabant en Haarlem

Twee mannen hebben in hoger beroep tot 17 jaar gekregen voor reeks brandstichtingen en aanslagen met explosieven.

Het gerechtshof ‘s-Hertogenbosch heeft twee mannen van 33 en 34 jaar oud veroordeeld voor het plegen van aanslagen in Oss, Eindhoven, Leende en Haarlem. Ze hebben brand gesticht en ontploffingen veroorzaakt, waarbij in twee gevallen een poging tot moord is bewezenverklaard. Eerder had de rechtbank Oost-Brabant hen gevangenisstraffen van 8 en 15 jaar opgelegd.

In 2018 hebben de mannen meerdere branden gesticht en ontploffingen veroorzaakt met behulp van brandbommen en granaten in woningen in Oss, Eindhoven, Leende en Haarlem, en bij een café in Oss. Bij deze aanslagen waren de bewoners aanwezig, maar ze kwamen gelukkig ongedeerd uit de situatie.

Volgens het hof is de 34-jarige man de hoofdverdachte in deze zaak. Hij wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan het medeplegen van brandstichtingen/ontploffingen en pogingen tot moord. Hij fungeerde als tussenpersoon en gaf instructies aan zijn mededaders over hoe ze de branden en ontploffingen moesten uitvoeren.

De hoofdverdachte wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij twee brandstichtingen/ontploffingen in een woning in Oss, omdat dit niet bewezen kan worden. Ook wordt hij vrijgesproken van poging tot moord bij het café in Oss, omdat er onvoldoende informatie is om te beoordelen of er een aanmerkelijke kans op de dood van de bewoners was.

De 33-jarige medeverdachte wordt veroordeeld voor medeplichtigheid aan twee pogingen tot moord. Hij wordt vrijgesproken van betrokkenheid bij een poging tot brandstichting.

Het hof legt hogere straffen op dan de rechtbank. In beginsel acht het hof gevangenisstraffen van 18 en 11 jaar passend voor deze ernstige feiten, die een grote impact hebben gehad op de slachtoffers en de samenleving ernstig hebben geschokt. Vanwege de overschrijding van de redelijke termijn waarbinnen een zaak moet worden behandeld, krijgen de mannen elk 1 jaar strafvermindering, waardoor de gevangenisstraffen respectievelijk 17 en 10 jaar worden.