Tweetal opgepakt in onderzoek naar versturen ruim 100.000 fraude sms’jes DigiD

De politie heeft in een onderzoek naar smishing twee verdachten aangehouden en vastgezet.

Agenten hebben woensdag een 55-jarige man en een 51-jarige vrouw uit Nieuwe Pekela aangehouden. In hun woning zijn telefoons, simkaarten en duizenden euro’s aan contant geld in beslag genomen. De verdachten zijn opgespoord in nauwe samenwerking met een van de telecomproviders.

De politie Noord Nederland werkt samen met telecomproviders om smishing aan te pakken. Eind januari deed een provider aangifte van oplichting nadat gesignaleerd werd dat er telefoons en grote hoeveelheden SIM-kaarten werden besteld. De bestellingen werden onder meer op een adres in Nieuwe Pekela afgeleverd Een aantal SIM-kaarten werd vervolgens gebruikt bij grootschalige smishing. Het gaat om zeker 100.000 berichten die werden verstuurd.

Smishing is phishing via SMS. Verzonden berichtjes zijn bedoeld om de ontvangers te bewegen geld of gegevens over te maken naar de zogenaamde afzender. In deze zaak was DigiD de afzender. Smishingberichten worden vaak namens een bank, de Belastingdienst of Post.NL verzonden. Het onderzoek is n volle gang en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.