© Pexels

Cel geëist voor poging moord na steken advocate uit Zoetermeer met mes in gezicht

Justitie heeft tot 12 jaar cel geëist voor een poging tot moord op een advocate in Zoetermeer.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van twaalf en tien jaar geëist tegen twee verdachten uit Amsterdam. Zij worden verdacht van het op 26 september 2017 medeplegen van een poging moord. Op die dag is een advocate met een stanleymes in haar gezicht gestoken. Dit gebeurt op haar kantoor in Zoetermeer. Daarbij raakt zij ernstig gewond, waardoor zij haar werk als togadrager moet opgeven, aldus een woordvoerder.

Op de noodlottige dag heeft de advocate een afspraak met een man die zegt te willen praten over zijn echtscheiding. Tijdens het gesprek haalt hij plotseling een stanleymes tevoorschijn en steekt hij drie keer op de vrouw in. Daarbij raakt hij ook een slagader. Wie deze man is blijft tot op de dag van vandaag onduidelijk.

De advocaat-generaal (AG), de aanklager in hoger beroep, spreekt in zijn betoog over een aanslag op de rechtsstaat. ‘Ik besef dat dit hoogdravende woorden zijn. Maar we zijn inmiddels helaas vaker geconfronteerd met deze vormen van geweld. Het is geen uitzondering meer.’

De rechtbank in Den Haag heeft de mannen op 28 juni 2019 veroordeeld tot gevangenisstraffen van acht jaar en drie maanden en acht jaar. De verdachten gaan tegen dat vonnis in hoger beroep, het OM niet. Justitie eist nu in hoger beroep 12 en 10 jaar tegen de verdachten.