Het Openbaar Ministerie (OM) heeft twintig jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen Rahiied A. voor de zogenaamde insulinemoorden.

A. wordt verdacht van vier moorden en zeven pogingen tot moord. In één geval wordt de man niet verdacht van een poging tot moord maar een poging tot doodslag. Naast de gevangenisstraf van twintig en jaar plus tbs heeft de officier van justitie ook een beroepsverbod van 25 jaar geëist.

De verdachte werkte in verschillende verzorgingshuizen in Rotterdam, Ridderkerk en Puttershoek. Het onderzoek kwam op gang in november 2017, nadat er in het verzorgingshuis in Puttershoek een vrouw onwel was geworden. Zij had insuline gekregen, terwijl daar geen medische noodzaak voor was. De instelling waar de vrouw woonde deed aangifte, ook van het vermoeden dat er al eerder een vrouw was overleden als gevolg van de onjuiste toediening van insuline.

De elf zaken speelden zich kort na elkaar af, in de periode van juni 2016 t/m november 2017. In alle gevallen is er volgens het OM sprake geweest van het feit dat verdachte kwetsbare slachtoffers insuline heeft toegediend zonder medische noodzaak. In twee van de zaken beschikt het OM over beelden waarop te zien is dat verdachte het slachtoffer iets toedient.

Volgens de officier van justitie dacht Rahiied A. alleen maar aan zichzelf. Hij wilde zich dokter voelen en complimentjes krijgen en voor die wens moest alles wijken. ‘De verdachte zag zijn werk in de zorg als een speeltuin, waarin hij zijn fantasieën om dokter te worden kon uitleven. Hij bracht daarbij hulpeloze, kwetsbare mensen, die volledig afhankelijk waren van zijn zorg, ernstig in gevaar’, aldus de officier. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.