Justitie heeft tegen zeven verdachten een celstraf van zestien maanden geëist voor de diefstal van 113 telefoons op dancefestival Defqon in Biddinghuizen.

Tijdens het dancefestival Defqon in Biddinghuizen werden dit jaar tientallen festivalgangers beroofd van hun telefoon. De politie stelde een onderzoek in en daarbij werden zes mannen en één vrouw uit Colombia aangehouden op verdenking van de diefstal.

Om de eigenaren van telefoons te traceren deed de politie via social media een internationale oproep aan slachtoffers om zich te melden. Vanuit de hele wereld kwamen telefoontjes binnen. Van de 113 telefoons die bij de groep werden aangetroffen, zijn er 71 weer terug bij hun rechtmatige eigenaar.

Volgens de officier van justitie zijn de zeven verdachten verantwoordelijk voor het stelen van de grote partij telefoons. In één van de tenten van de groep Colombianen werden op 30 juli 81 telefoons, persoonsbewijzen van de verdachten en tickets gevonden. Een dag later werden twee verdachten aangehouden. Bij de fouillering werden nog eens ruim dertig telefoons gevonden in geprepareerde kleren. Kort daarna werd een zevende verdachte aangehouden.

In haar requisitoir benoemde de officier van justitie de schade en overlast voor de slachtoffers, voor de ouders van de slachtoffers die hun kinderen niet konden bereiken, maar ook voor de organisatie van het festival. Tegen alle zeven verdachten eiste de officier een gevangenisstraf van zestien maanden.