Foto ter illustratie.

Uithalers drugs betrapt op haventerrein Rotterdam krijgen tot 18 maanden cel

Drie uithalers hebben tot 18 maanden cel opgelegd gekregen nadat ze betrapt werden in de Rotterdamse haven.

De rechtbank Rotterdam heeft vandaag drie mannen schuldig bevonden aan de invoer van cocaïne en het illegaal betreden van een haventerrein. De veroordeelde mannen kregen celstraffen variërend van 28 tot 36 maanden, waarvan 14 tot 18 maanden voorwaardelijk opgelegd. Twee van hen werden eveneens veroordeeld voor het illegaal betreden van een haventerrein.

De veroordeling betrof een incident op 6 mei 2023, waarbij één van de mannen meerdere personen afzette bij een haventerrein met containers. Hij fungeerde als uitkijk en haalde hen later op. De twee andere mannen waren die avond betrokken bij het verwijderen van cocaïnepakketten uit een container. Deze pakketten werden in hun auto geladen met de intentie om de drugs verder het land in te smokkelen.

De rechtbank verwierp echter de aanklacht van deelname aan een criminele organisatie, wegens onvoldoende bewijs. De specifieke aard, omvang en duurzaamheid van een dergelijke organisatie kon niet worden vastgesteld, evenals de mate van betrokkenheid en kennis van de verdachten.

De officier van justitie eiste oorspronkelijk voor alle drie de mannen een gevangenisstraf van 36 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. De rechtbank week hiervan af in twee gevallen, rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden en het gedrag van de veroordeelden tijdens het proces.

Voor de derde man handhaafde de rechtbank echter de oorspronkelijke eis. Dit vanwege zijn recente veroordeling voor een soortgelijk vergrijp en het feit dat hij blijkbaar geen lering heeft getrokken uit eerdere straffen. Daarnaast liet hij geen openheid van zaken tijdens het proces.