© Crime-Nieuws.nl

Undercovers spreken justitie tegen in zaak rond afpersing fruitbedrijf De Groot door zware drugscriminelen

Een aantal undercoveragenten in de zaak rond de afpersing van fruitbedrijf De Groot spreken het Openbaar Ministerie (OM) tegen.

De officier van justitie meldde tijdens de rechtszaak rond afpersingen en bedreigingen van medewerkers van het fruitbedrijf dat tijdens een undercoveractie niet werd meegeluisterd. De undercoveragenten die zich voordeden als zware criminelen zeggen nu dat er wel degelijk live werd meegeluisterd door de politie. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.

Een jonge verdachte in de afpersingszaak werd door de undercovers ontvoerd/meegenomen in een busje en geïntimideerd. Er werd gevraagd wie er achter de bedreigingen tegen fruitbedrijf De Groot zat. Volgens het proces-verbaal was er totaal geen sprake van enige vorm van geweld of dwang en zou de verdachte geheel vrijwillig in het busje zijn gestapt. De jongen ziet het duidelijk anders en zegt dat de undercovers geweld en dwang hebben gebruikt.

In juni zei de officier van justitie nog dat de actie niet live was gevolgd en er dus ook geen opnames zijn gemaakt. Agenten die betrokken waren bij de undercoveractie zijn gehoord en melden wat anders. De twee verklaarden dat zij live konden meeluisteren vanwege de veiligheid. Er konden ook opnames worden gemaakt maar hier zou doelbewust zijn gekozen om ze niet op te slaan.

Het slachtoffer van de undercoveractie voelde zich zo geïntimideerd dat hij belastende verklaringen aflegde over onder meer Ali G. en zijn broer. Kort na de verklaringen werd G. opnieuw aangehouden voor de afpersingen van het fruitbedrijf, nadat hij eerder vanwege gebrek aan bewijs werd vrijgelaten.

Fruitbedrijf De Groot uit Hedel wordt al enige tijd ernstig bedreigd door zware drugscriminelen. Het bedrijf wordt verantwoordelijk gehouden voor een verdwenen partij cocaïne. Er is een boete opgelegd van 1,2 miljoen euro als soort schadevergoeding. Er zijn al beschietingen geweest en handgranaten neergelegd voor woningen en panden die gelinkt kunnen worden aan het bedrijf. Het onderzoek naar de afpersing en bedreigingen is nog in volle gang.