© US Army via Wikimedia Commons

Verdachte (72) opgepakt in onderzoek naar doodgeschoten man in bestelbus Amsterdam

De politie heeft een verdachte aangehouden in verband met de vondst van een doodgeschoten man in een busje in Amsterdam.

Op zondag 10 april vorig jaar deed een bekende van het slachtoffer aangifte van vermissing. Het laatste contact met de 23-jarige man uit Amstelveen vond op donderdagavond 8 april plaats en daarna leek hij te zijn verdwenen. Bij het doen van de aangifte bleek bijvoorbeeld dat de man zijn telefoon niet meer beantwoordde, hij geen gebruik meer maakte van sociale media en tegen zijn gewoonte in ook niet op zijn werk was verschenen. Het slachtoffer werkte als bezorger van (post)pakketjes.

De recherche startte een onderzoek waarbij rekening werd gehouden met een mogelijke ontvoering. De bestelauto die de vermiste man in gebruik had, werd in de Latherusstraat in Amsterdam aangetroffen. Vanwege het vermoeden dat de vermiste man mogelijk slachtoffer was geworden van een misdrijf, werd het voertuig in beslag genomen door de politie en voor verder onderzoek overgebracht naar een andere locatie overgebracht. Daar deden forensisch rechercheurs vervolgens een lugubere ontdekking. In de auto werd het lichaam van de vermiste man gevonden.

Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) werd op de zaak gezet en heeft een onderzoek ingesteld. Daarbij werd duidelijk dat het slachtoffer op de Parelvisserslaan in Amstelveen om het leven is gebracht. Verder ontdekten rechercheurs dat het slachtoffer al enige tijd in de gaten werd gehouden.

Op basis van het uitgebreide onderzoek wist de recherche de identiteit van een verdachte te achterhalen. De 72-jarige man met zowel de Litouwse als Israëlische nationaliteit werd op 26 april 2022 in het Duitse Leichlingen aangehouden. Hij zit daar momenteel nog vast en Nederland heeft om zijn overlevering verzocht.

Uit het onderzoek blijkt dat de aangehouden verdachte naar alle waarschijnlijkheid niet als enige betrokken is geweest. De recherche sluit daarom meer aanhoudingen in verband met de moord niet uit. Over een motief is weinig bekend. Mogelijk is er sprake van een conflict in de privésfeer, echter de recherche sluit ook andere scenario’s niet uit.

Het slachtoffer is bij de politie niet bekend met (zware) criminaliteit. Jaren voor zijn dood vluchtte hij met zijn familie vanuit zijn geboorteland Syrië. Zijn omgeving, zoals werkgevers en naasten, spreken van een lieve en zorgzame man die altijd zijn afspraken nakwam.