© crime-nieuws.nl

5,5 jaar cel geëist tegen Hagenaar met Encrochat PGP gebruikersnaam getatoeëerd op bovenlichaam

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man uit Den Haag inzake drugshandel. De verdachte had volgens het OM zijn Encrochat PGP gebruikersnaam getatoeëerd op zijn bovenlichaam.

De politie startte in december 2020 een onderzoek naar de 42-jarige Hagenaar in verband met mogelijke drugshandel. Hij werd geobserveerd, zijn telefoongegevens geanalyseerd en er werd een peilbaken geplakt onder zijn Mercedes. Op 6 april 2021 kwam de politie in actie en heeft de verdachte aangehouden.

De man werd bij een inval aangehouden in de Voorburgse woning die hij voor zijn vriendin huurde. In diezelfde woning werden PGP-telefoons en ruim 38.000 euro aan contanten gevonden. In de Haagse woning van zijn moeder vonden agenten een Louis Vutton-tas die hij daar had neergezet. Daarin zaten ruim 89.000 euro aan contanten en twee Rolex-horloges. Verder bleek de man bitcoins te hebben en is er op bankrekeningen ruim 41.000 euro aan contanten gestort. Uit berekening van de politie blijkt dat de man de afgelopen vijf jaar beschikte over ruim 230.000 euro aan contant geld.

De Hagenaar verklaarde dat hij het geld geërfd had van zijn opa, die het geld op zijn beurt in de casino zou hebben gewonnen. De verdachte heeft verder geen legaal inkomen alleen een uitkering. Het OM is ervan overtuigd dat het geld afkomstig is van handel in wapens en drugs. Dat zou blijken uit verschillende belastende pgp-berichten. Een persoon met gebruikersnaam ‘La Santa Muerte’, wat ook getatoeëerd stond op het bovenlichaam van verdachte, chatte over drugs en wapens volgens het OM. Het ging onder meer over 150.000 pillen. ‘Maak ik zelf al jaren. Met een stempel en breeklijn’. En op 9 april 2020 chatte La Santa Muerte over een drugslijn via Brussel die al 27 jaar loopt. Beschreven wordt hoe de drugs in tapijtrollen wordt verstopt.

Volgens de officier van justitie is het bewezen dat de Hagenaar zich schuldig heeft gemaakt aan het plegen van voorbereidingshandelingen voor de handel in harddrugs, aan grootschalige handel in softdrugs, aan poging handel in wapens en aan witwassen. Tegen de man is 5,5 jaar cel geëist, een geldboete van 60K en verbeurdverklaring van grote geldbedragen, een Rolex, een bitcoin en een Mercedes. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.