© YouTube

Verdachte gepakt in Spanje voor liquidatie Peter R. de Vries overgeleverd aan Nederland

De verdachte die in Spanje is gepakt in het onderzoek naar de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries, is overgeleverd.

De 26-jarige Nederlander werd op 4 juli aangehouden (klik hier voor beelden) door de Spaanse politie en is woensdag overgeleverd aan Nederland. De rechter-commissaris in Amsterdam heeft hem voor veertien dagen in bewaring gesteld. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag op De Vries en deelname aan een criminele organisatie.

Tegen de 27-jarige man die op 4 juli 2022 op Curaçao was aangehouden, heeft de raadkamer van de rechtbank te Amsterdam afgelopen maandag 90 dagen gevangenhouding bevolen. Beide verdachten zitten in volledige beperkingen vast. Dat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaten. Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.

Het onderzoek naar de twee mannen die ervan verdacht worden de uitvoerders te zijn van de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Politie eenheid Amsterdam onder leiding van het Arrondissementsparket Amsterdam. De rechtszaak tegen de twee mannen, Delano G. en Kamil E., loopt bij de rechtbank Amsterdam. Tegen hen werd recent nog levenslang geëist.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces (Ridouan Taghi en co) is vooralsnog niet te zeggen maar het OM komt met de nieuwe aanhoudingen wel een stuk dichterbij. Zo zou verdachte Krystian M. gelinkt zijn aan een neef van Ridouan Taghi.