Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachte gepakt voor liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries weer vrijgelaten

De man die door de politie werd opgepakt in verband met de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries, is weer op vrije voeten.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) bekendgemaakt. De 27-jarige man uit Curaçao werd dinsdagavond in Helmond opgepakt door de politie. Hij werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord. Volgens een woordvoerder vermoeden politie en justitie dat hij deelgenomen heeft aan een crimineel samenwerkingsverband dat tegen betaling (excessief) geweldsklussen verricht op verzoek van (een) opdrachtgever(s). Hij is na een dag weer vrijgelaten, maar blijft wel verdachte in het onderzoek, aldus het OM.

De 26-jarige man die op 4 juli 2022 in Spanje was aangehouden, blijft langer vastzitten. De raadkamer van de rechtbank te Amsterdam heeft op maandag zijn gevangenhouding bevolen voor 90 dagen. Het onderzoek naar de opdrachtgever(s) van en andere betrokkenen bij de moord op De Vries wordt uitgevoerd door de Landelijke Recherche onder leiding van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en is in volle gang. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

De misdaadjournalist werd in juli 2021 neergeschoten in Amsterdam na een uitzending van RTL Boulevard. De Vries overleefde de aanslag niet en bezweek later in het ziekenhuis. Eerder werd de advocaat van de kroongetuige, Derk Wiersum, doodgeschoten en daarvoor de onschuldige broer van Nabil B.. De Vries stond B. bij in het grote Marengo-liquidatieproces. Of de moorden direct gelinkt kunnen worden aan de verdachten in Marengo-proces (Ridouan Taghi en co) is vooralsnog niet te zeggen maar het OM komt met de nieuwe aanhoudingen wel een stuk dichterbij. Zo zou verdachte Krystian M. gelinkt zijn aan een neef van Ridouan Taghi. In Spanje en Curaçao zijn in dit onderzoek ook aanhoudingen verricht. De aanhouding in Spanje staat op beeld (klik hier).