Verdachte gepakt voor productie synthetische drugs na informatie uit gekraakte Sky ECC pgp-chats

De politie heeft in Nijmegen een verdachte aangehouden voor productie van synthetische drugs na info uit onderschepte Sky ECC pgp-chats.

De 43-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats werd maandag aangehouden. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van en de productie van synthetische drugs. De recherche kwam de man op het spoor door een CAT-onderzoek (Crime Analyse Team onderzoek) uit Gelderland-Zuid.

Het onderzoek is gestart uit informatie dat is verkregen uit het onderscheppen van communicatie via cryptotelefoons, ook bekend als het SKY-onderzoek. Bij dit eerste CAT-onderzoek in Gelderland-Zuid werd er onderzoek gedaan naar deze onderschepte communicatie en de gebruikers van het platform. Hierbij werd onderzocht of er sprake was van strafbare feiten. Dit leidde uiteindelijk naar de nu opgepakte verdachte.

Begin vorig jaar slaagden opsporingsdiensten bij het SKY-onderzoek erin om toegang te verkrijgen tot miljoenen berichten van gebruikers van het platform Sky ECC en versleutelde berichten van criminele organisaties ‘live’ konden meelezen. De server van Sky ECC werd vorig jaar maart offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.