© Politie

Verdachte in zaak liquidatie Rida Bennajem vrijuit ‘omdat hij te lang moest wachten’ op rechtszaak

De rechtbank Amsterdam heeft besloten dat de rechtszaak tegen een man die verdacht wordt van de liquidatie van Rida Bennajem, niet doorgaat.

Dat schrijft Het Parool. Reden voor de beslissing is omdat de zaak te lang heeft geduurd. Er zijn volgens de rechtbank in negen jaar geen vorderingen gemaakt door het Openbaar Ministerie (OM). De 21-jarige Rida Bennajem werd in maart 2013 voor zijn woning in Amsterdam van korte afstand door zijn hoofd geschoten en geliquideerd. De recherche had signalen dat Bennajem betrokken was bij onder meer de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt.

Na de liquidatie stelde de politie een onderzoek in en agenten troffen naast het lichaam een sleutelbos aan. Op de sleutelbos werd DNA aangetroffen van verdachte S.I., een vriend van Bennajem. Er werd later een huiszoeking gedaan bij de verdachte en hierbij is een jas aangetroffen waar kruitresten werden gevonden. Uit nader onderzoek bleek dat de meeste kruitresten afkomstig waren van politiemunitie. Daaruit blijkt volgens advocaat Jan-Hein Kuijpers dat cliënt S.I. niets met de liquidatie van Bennajem te maken had,

De verdachte is door de recherche aangehouden en heeft altijd gezwegen. Na negen maanden in voorarrest werd het voorlopige hechtenis geschorst. Justitie heeft ondertussen geprobeerd om bewijs te vinden tegen S.I. en hierbij is onder meer gezocht in de database van pgp-leverancier Ennetcom. Dit heeft uiteindelijk tot niets geleid. Sindsdien is er verder niets gevonden tegen de verdachte en de rechtbank heeft het OM niet-ontvankelijk verklaard. Dit ‘in verband met het tijdsverloop en dat er sinds 2014 geen belastende feiten aan het licht zijn gekomen’.

De rechtszaak is nu van tafel wat een unicum is volgens advocaat Kuijpers. Zijn cliënt kan nu eindelijk verder met zijn leven. Rida Bennajem was strijdbaar tot het bittere einde blijkt uit zijn vermoedelijk laatste dagen en uren voor zijn liquidatie. Hij zou betrokken zijn geweest bij liquidaties maar naar verluidt niet betaald zijn. Het vermoeden is dat zijn eigen groep hem heeft laten liquideren om niet te hoeven betalen.