“Verdachte liquidatie Peter R. de Vries per toeval gepakt na melding overlast”

Een verdachte in de zaak rond de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries is per toeval gepakt na een melding van overlast.

De politie heeft na een langdurige zoektocht een persoon getraceerd die mogelijk betrokken is geweest bij de voorbereiding van de moord op Peter R. de Vries. De verdachte, Maciej K., wordt verondersteld frequent contact te hebben gehad met Krystian M., die wordt beschouwd als de aanstuurder van de uitvoerders van de liquidatie.

Op 25 augustus werd Maciej K. gearresteerd in Eindhoven na een melding van overlast. Dezelfde avond werd hij ondervraagd als verdachte in de zaak-De Vries. Uit het verhoor, inzichtelijk gemaakt voor NU.nl, blijkt dat de politie Maciej K. ziet als een van degenen die betrokken waren bij de voorbereiding van de moord. Niettemin meldt het Openbaar Ministerie (OM) dat er op dit moment ontoereikend bewijs is om hem te vervolgen in verband met de zaak-De Vries.

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De vermoedelijke daders werden kort daarna op de A4 door de politie aangehouden. In september 2022 werd Konrad W. gearresteerd in Polen. Het onderzoek werd heropend na nieuwe informatie afkomstig van een anonieme getuige.

Delano G. en Kamil E., tegen wie vorig jaar levenslange gevangenisstraffen werden geëist, zullen opnieuw worden berecht nadat nieuwe feiten aan het licht kwamen. Op 13 juni zal de rechtbank een voorbereidende zitting in deze zaak houden. Konrad W. zal ook terechtstaan en wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord met een terroristisch oogmerk.