© US Army via Wikimedia Commons

Verdachte Marengo-liquidatieproces: ‘Ik waarschuwde TCI voor liquidatie advocaat kroongetuige’

Een verdachte in het Marengo-liquidatieproces zegt dat hij gewaarschuwd heeft voor een liquidatie op advocaat Derk Wiersum.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van nieuwe stukken. Het gaat om verdachte Mohamed El A. die claimt dat hij zou hebben gewaarschuwd dat zowel Wiersum en een tweede advocaat van kroongetuige Nabil B. het doelwit zouden kunnen worden van een liquidatie. Uit gewetensnood zou El A. in 2019 al hebben gewaarschuwd voor de mogelijke moordaanslagen op de advocaten. Zelf zit hij vast op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Ranko Scekic. Daarnaast zou El A. volgens justitie betrokken zijn bij voorbereidingen op liquidatiepogingen op twee andere doelwitten en het vervoeren van vuurwapens. Begin 2019 sprak El A. naar eigen zeggen met het Team Criminele Inlichtingen (TCI) op het station van Zwolle. Daarna zou er regelmatig telefonisch contact zijn geweest. Het OM zegt niets te weten van contacten tussen de verdachte en de TCI. Voorafgaand aan de moord op Wiersum was er volgens justitie geen info bij de TCI inzake een mogelijke dreiging op het leven van de advocaten van de kroongetuige.

Taghi wordt in het Marengo-proces verdacht van een reeks Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe. Geruime tijd was hij de meest gezochte man van Nederland tot hij getraceerd werd en aangehouden. Het onderzoek rond Taghi kwam door de liquidatie in Marrakech in een stroomversnelling nadat Marokko zich ook ermee ging bemoeien. Het net sloot zich steeds meer om Taghi die zich niet meer vrij kon bewegen. Volgens de politiechef in Dubai zat hij al sinds 2016 in een villa met dichte gordijnen. Of hij dan ook heen en weer pendelde naar Iran zoals eerder gemeld werd, is niet bekend. Volgens Weski is haar cliënt nooit in Iran geweest en zat hij sinds 2016 ondergedoken in Dubai. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., werd getraceerd en aangehouden in de Colombiaanse stad Medellin.

Taghi en Saïd R. worden naast het opdracht geven tot meerdere liquidaties en pogingen daartoe ook verdacht van het leiden van een criminele organisatie die zich richt op grootschalige drugshandel. Het gaat onder meer om de moord op Martin Kok van Vlinderscrime. Recent werd in Italië een verdachte aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid rond de liquidatie van Kok. De liquidatie van de broer van kroongetuige Nabil B. en zijn advocaat Derk Wiersum zijn nog niet toegevoegd aan het Marengo-proces. Voor de liquidatie van de broer van B. is 28 jaar cel opgelegd en voor de moord op advocaat Wiersum zijn twee mannen veroordeeld tot 30 jaar cel. Een mogelijke opdrachtgever in beide zaken is niet aangeklaagd.