© FIOD

Luxe Mercedes in beslag bij doorzoekingen in onderzoek FIOD naar faillisementsfraude

De FIOD heeft in een onderzoek naar faillisementsfraude doorzoekingen verricht en onder meer een luxe Mercedes in beslag genomen.

Het gaat om een onderzoek naar mogelijke faillisementsfraude en het leidinggeven aan een inmiddels failliete stichting. Bij de actie zijn twee mannen van 25 en 52 jaar oud uit Veendam en Groningen aangehouden. Naast hun woningen zijn ook twee bedrijfspanden in Zuidbroek en Appingedam doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op digitale en fysieke administratie, mobiele telefoons en een luxe auto.

Het onderzoek is gestart nadat de curator bij de FIOD een melding heeft gedaan van een vermoeden van faillissementsfraude. De verdenkingen zien op het in het zicht van het faillissement onttrekken van goederen en geld uit de boedel van een stichting. De aangehouden mannen gaven vermoedelijk leiding aan en waren verantwoordelijk voor de inmiddels failliete stichting, aldus een woordvoerder.

Het opsporingsteam vermoedt dat beide verdachten een eerder aangehouden 48-jarige man hebben gebruikt als katvanger. De FIOD vermoedt dat het tweetal hem in het zicht van het faillissement dwong om contant geld op te nemen, machines uit de stichting te onttrekken en bestellingen te doen die niet betaald werden. De katvanger heeft vermoedelijk ook voor eigen gebruik geld van de rekening van de stichting gehaald. Het onderzoek naar de mogelijke fraude is nog in volle gang.