Verdachte moordcommando topcrimineel ‘Noffel’ speelde toneel bij voorbereiden liquidatie: ‘Het was een hele show’

De Amsterdammer die verdacht wordt van het voorbereiden van een liquidatie op topcrimineel Naoufal F. alias ‘Noffel’ in Berlijn, zegt een toneelspel te hebben gespeeld.

De 43-jarige Cedric ‘Bolle’ R. vertelde maandag tijdens eerste zitting van de zaak rond liquidaties en pogingen daartoe, dat hij nooit van plan is geweest om F. te liquideren. Volgens justitie was het plan om in augustus of september 2015 de bekende Amsterdamse crimineel ‘Noffel’ te liquideren in een chique winkelstraat in de Duitse stad. Uit onderschepte pgp-communicatie bleek dat de groep druk bezig was met het voorbereiden van de moord.

Noffel zou deel uitmaken van het rivaliserende kamp in een langer lopend onderwereldconflict gelinkt aan een reeks liquidaties in Amsterdam. R. heeft als enige verdachte een gedeeltelijke bekentenis afgelegd. Hij zegt dat er inderdaad plannen waren voor een liquidatie maar dat hij persoonlijk een toneelspel speelde. Naar eigen zeggen is hij nooit van plan geweest om Noffel daadwerkelijk dood te schieten.

Op het hoofd van het doelwit stond volgens de officier van justitie een half miljoen euro. Hij wordt gezien als een kopstuk in de onderwereld. R. geeft toe de gebruiker te zijn geweest van de pgp waarmee gecommuniceerd werd over de liquidatie. Hij claimt Noffel via via te hebben kunnen waarschuwen zodat hij niet in Berlijn was toen het moordcommando daar was om hem te liquideren. ‘Het was een hele show’, aldus Cedric R. alias ‘Bolle’.

In een andere zaak kreeg R. 26 jaar cel opgelegd. Het gaat om de liquidatie op de onschuldige dj Djordy Latumahina. Hij werd in 2016 in een parkeergarage in Amsterdam doodgeschoten. Zijn vriendin en dochter zaten ook in de auto. De vriendin van Latumahina raakte zwaargewond. Medeverdachte Djurgen W. kreeg hiervoor 30 jaar cel en verdachte Tony D. werd vrijgesproken. Hij heeft altijd volgehouden niets met de moord op Latumahina en de liquidatieplan rond Noffel te maken te hebben. D. zegt in Berlijn te zijn geweest om wiet te verkopen en voelt zich ‘genaaid’ door de verklaringen van R.. De strafeisen tegen de verdachten inzake het voorbereiden van de liquidatie van Noffel, die zelf veroordeeld is tot levenslang voor betrokkenheid bij liquidaties, zullen later vandaag bekend worden gemaakt.