Verdachte opgepakt voor buitmaken tienduizenden euro’s bij bankhelpdeskfraude

De politie heeft een man aangehouden voor bankhelpdeskfraude waarbij voor tienduizenden euro’s werd buitgemaakt.

De 26-jarige verdachte uit Rotterdam werd zaterdag 14 augustus aangehouden door agenten. Hij wordt op dit moment verdacht van betrokkenheid bij zaken in Heerde, Zwolle, Oosterwolde (gld) en Den Haag, maar het onderzoek tegen hem wordt voortgezet, aldus een woordvoerder. De verdachte is voorgeleid aan de rechter-commissaris die zijn bewaring heeft bevolen voor veertien dagen. De raadkamer heeft de voorlopige hechtenis van de man met nog eens negentig dagen verlengd.

Een echtpaar uit Heerde (81 en 86 jaar) wordt op 10  augustus gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. Op slinkse wijze wint de oplichter het vertrouwen van de man en vrouw. Er zou sprake zijn van fraude met de rekeningen van het echtpaar en er moet snel worden gehandeld. De nepbankmedewerker zegt de rekeningen te blokkeren en vertelt dat de passen moeten worden vervangen. Diezelfde dag komt er tot twee keer toe een verdachte aan de deur om de bankpassen en pincodes op te halen. Met twee passen wordt in totaal ruim 3000 euro gepind en buitgemaakt.

De verdachte kan door de politie ook gelinkt worden aan een soortgelijke zaak in Zwolle. Een 84-jarige man is daar eind juli op precies dezelfde wijze slachtoffer geworden van fraude. Het slachtoffer raakte hierbij ruim 13.000 euro kwijt. In Oosterwolde (gld) is een 64-jarige dame slachtoffer geworden en benadeeld voor 2700 euro. De zaak in Den Haag draait om een 69-jarige man die is benadeeld voor 8000 euro. Deze laatste twee zaken hebben in augustus plaatsgevonden. Het onderzoek naar de bankhelpdeskfraude is in volle gang.