Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachte wel schuldig maar geen straf na seks met 12-jarig meisje in Enschede

De rechtbank heeft een verdachte schuldig bevonden inzake seks met een minderjarige maar geen straf opgelegd. Het meisje was 12 jaar en de verdachte dacht dat zij 16 was.

De 18-jarige uit Enschede had op 20 december 2020 afgesproken met een meisje waarvan hij dacht dat zij 16 was. Van het een kwam het ander en hij belandde met haar in bed. Toen de jongeman achter haar echte leeftijd kwam schrok hij zodanig dat hij besloot contact op te nemen met de wijkagent. Toen kwam de zaak aan het rollen en is de verdachte strafrechtelijk vervolgd.

Tijdens het verhoor verklaarde het meisje dat ze niet wilde dat de jongen vervolgd zou worden. Ze had ook geen spijt van de afspraak en zou vaker willen afspreken. ‘Ja. Je hebt ook niks verkeerds gedaan…Maar mijn ouders denken daar anders over.’ appte ze naar de jongeman. Ze had haar vader ook niet de echte leeftijd van de jongen verteld toen hij haar naar de jongen toebracht.

De vader van het meisje deed aangifte omdat hij wilde voorkomen dat de jongeman meer slachtoffers zou maken. De vader keek daarbij genuanceerd naar de toekomst van de nu 19-jarige Enschedeër. De rechtbank is het eens met het rapport van de reclassering waaruit blijkt dat er met de jongeman ‘niets mis is’. Op geen enkel gebied zijn er zorgen. In het onderzoek was hij open en oprecht en werkte volledig mee met de politie en de reclassering.

De rechtbank verklaart hem in deze bijzondere zaak wel schuldig, maar legt geen straf op. Daarmee doet de rechtbank recht aan alle omstandigheden. De aanhouding en deze strafzaak is voor hem straf genoeg.