verbod motorclub bandidos, om bandidos mc verbod, verbod justitie bandidos
© bandidos mc (Bandidos mc) [CC BY-SA 3.0], via Wikimedia Commons

Voorwaardelijke celstraf en taakstraf voor dragen kleding met logo verboden motorclub Bandidos

De rechtbank in Limburg heeft een man veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf voor het dragen van kleding met het logo van de verboden motorclub Bandidos.

In 2017 is de Bandidos Motorcycle Club (BMC) Holland verboden. Dit verbod is op 24 april 2020 onherroepelijk geworden. BMC Holland is door de civiele rechter verboden omdat de organisatie het toepassen van geweld, ook in de openbare ruimte, niet schuwt, maar aanmoedigt en bagatelliseert, aldus een woordvoerder. De rechtbank oordeelt dat de naam en het logo van BMC Holland onlosmakelijk verbonden zijn met de geweldscultuur binnen de organisatie. Daarom is het dragen van kleding en accessoires met naam en logo van de Bandidos verboden.

De officier van justitie had een celstraf van 12 weken, waarvan 4 weken voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar geëist. De rechtbank veroordeelt de verdachte tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 weken en een taakstraf  van 80 uren. De rechtbank heeft daarbij meegewogen dat de verdachte niet eerder is veroordeeld. Het T-shirt, petje en heuptasje krijgt de verdachte niet terug.