Verdachten aangehouden bij invallen in groot drugsonderzoek hack Encrochat

De politie heeft invallen verricht en meerdere verdachten aangehouden in een groot drugsonderzoek. De verdachten zijn in beeld gekomen door Encrochat.

Agenten vielen op twaalf locaties binnen voor doorzoekingen. Het gaat om negen huizen en drie bedrijfspanden op diverse locaties in Limburg en Noord-Brabant. Vanuit enkele plekken is ‘doorgestapt’ naar extra zoeklocaties, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Drie verdachten uit Venlo (58), Ospel (34) en Aarle-Rixtel (41) zijn aangehouden. De hoofdverdachte is de man uit Venlo. Hij was al geen onbekende van politie en justitie. Hij kreeg eerder voor drugsgerelateerde feiten 6 jaar gevangenisstraf opgelegd in België en 9 jaar in Duitsland. Hij is ook aangehouden voor oudere Opiumwet-feiten en voor het jarenlang witwassen van grote geldbedragen.

Nadat op 7 april 2020 bij de politie Limburg de melding was binnengekomen dat op het adres in Venlo een sterk chemische geur hing, is ingegrepen. In de woning werden onder meer vijf zwarte plastic zakken aangetroffen met daarin zo’n 200 kilo MAPA, zo bleek uit een indicatieve test door de Douane. MAPA is een zogenaamde pre-precursor. In verband met het aantreffen van deze pre-precursor is het onderzoek Goudhaan gestart, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Gedurende het onderzoek is vastgesteld dat de drie verdachten communiceerden via EncroChat. De verdachten waanden zich onbespied door politie en justitie omdat zij versleutelingsdienst EncroChat gebruikten en communiceerden vrijuit, aldus het OM.

Bij de doorzoekingen zijn diverse zaken in beslag genomen. Het gaat onder meer om administratie, mobiele telefoons, verdovende middelen (amfetamine) en hardware voor de productie van en afval van synthetische drugs. In een bedrijf in Asten werd een niet in werking zijnde drugslab aangetroffen en twee vuurwapens met munitie. Op een andere locatie is een wietdrogerij aangetroffen en is beslag gelegd op een partij wiet. Ook zijn dure horloges, ruim een halve ton aan cash geld in diverse coupures en meerdere voertuigen in beslag genomen.

De verdachten zitten in alle beperkingen vast en mogen alleen contact hebben met hun advocaat. Het onderzoek is in volle gang en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.