Walther 9mm pistool © Carl Walther GmbH - Germany via Wikimedia Commons

Verdachten diefstal tientallen vuurwapens uit pand justitie in Zutphen vrijgesproken

De rechtbank heeft twee mannen vrijgesproken voor de diefstal van tientallen vuurwapens uit een pand van justitie in Zutphen.

In de nacht van 29 op 30 juli 2018 is er ingebroken in een pand van justitie in Zutphen. De daders zijn er vandoor gegaan met onder 23 vuurwapens, kogelpatronen en busjes pepperspray. Na de diefstal werd een onderzoek ingesteld en kwamen twee verdachten in beeld.

Op 28 augustus 2018 heeft de politie een huiszoeking verricht in een woning in Otterlo. Een 31-jarige verdachte verbleef daar op dat moment. Bij de doorzoeking zijn onder meer busjes pepperspray en honderden kogelpatronen gevonden, die begraven lagen in de tuin van die woning. Vuurwapens zijn niet aangetroffen.

Tegen de verdachten is volgens de rechtbank geen techinsch bewijs. Er zijn geen camerabeelden van de inbraak. Ook is er geen technisch bewijs – in de vorm van vingerafdrukken, DNA of schoensporen – waaruit moet blijken dat de mannen op het moment van de inbraak in het pand zijn geweest. Ook de gegevens van hun telefoons wijzen daar niet op. Aldus de rechtbank.

De 31-jarige man is vrijgesproken van de inbraak maar wel veroordeeld voor het in bezit hebben van de kogelpatrinen en busjes pepperspray. Hij heeft hiervoor acht maanden cel opgelegd gekregen. De tweede verdachte, een 26-jarige man uit Ede, is volledig vrijgesproken voor de inbraak en wapenbezit.