Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Verdachten grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in Nederland ondergedoken in buitenland

De politie heeft in het onderzoek naar de grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in Nederland, nog eens zes verdachten aangehouden.

Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) in de rechtbank van Amsterdam. De verdachten zouden zich hebben beziggehouden met het vinden van een geschikte locatie voor de cocaïnewasserij, het opzetten van het lab en het regelen van de financiering en het aanleveren van chemicaliën en andere benodigdheden voor de wasserij.

Vijf van de zes verdachten werden op 10 november aangehouden. Verdachte nummer zes werd op 18 november aangehouden op luchthaven Schiphol. In augustus werden bij het oprollen van de cocaïnewasserij in een manege in Nijeveen, zestien verdachten aangehouden. De wasserij en betrokkenen kwamen in beeld bij politie en justitie dankzij het hacken van Encrochat. Door de hack konden de autoriteiten maanden live meekijken met alle communicatie van criminelen die gebruikmaakten van PGP’s van Encrochat.

Bij de rechtbank van Amsterdam diende afgelopen woensdag een eerste inleidende zitting tegen de zestien verdachten die in augustus werden aangehouden in Nijeveen. Veertien verdachten hebben de Colombiaanse nationaliteit, van wie één ook de Nederlandse nationaliteit heeft. De eigenaar van de manege, Jan B., wordt verdacht van witwassen.

In de cocaïnewasserij werd volgens het OM cocaïne onttrokken aan in dit geval steenkool. Hiervan werd in 120.000 kilo in een loods in Apeldoorn gevonden. Daarvan zou 22.000 kilo daadwerkelijk cocaïne bevatten. Drie verdachten in de zaak rond de grootste cocaïnewasserij ooit ontdekt in Nederland, worden nog gezocht en zijn voortvluchtig. Justitie vermoedt dat de drie zich vermoedelijk in het buitenland bevinden. Het onderzoek naar de cocaïnewasserij is in volle gang.