Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Verdachten in beeld voor 129 miljoen euro aan cocaïne in Rotterdam na kraken Sky ECC pgp-chats

De rechtbank heeft het voorarrest van twee mannen die betrokken zouden zijn bij 2500 kilo cocaïne verlengd.

Het onderzoek naar de grootschalige drugssmokkel werd gestart na het kraken van Sky ECC pgp-berichten. Begin februari 2020 werd de partij cocaïne onderschept in Rotterdam. Tussen een lading mangaanerts bleek een grote hoeveelheid drugs te liggen. Het ging in totaal om ruim 2500 kilo cocaïne met een straatwaarde van circa 129 miljoen euro.

In oktober 2021 hebben er in dit onderzoek doorzoekingen in woningen in Maastricht, ’s-Hertogenbosch, Lanaken (België) en Malaga (Spanje) plaatsgevonden. Uit de Sky ECC berichten bleek de mogelijke betrokkenheid van een 49-jarige man uit Den Bosch en een 56-jarige man uit Heerlen. De twee blijven voorlopig vastzitten.

De 56-jarige verdachte zat sinds eind juli 2021 in voorlopige hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van 125 kilo wiet en het witwassen van 120.000 euro die in zijn woning werden aangetroffen. De partij wiet werd naar dezelfde loods in Susteren vervoerd en zat verstopt in dozen met snijbloemen afkomstig uit Spanje. Terwijl hij in zijn cel zat werd hij in oktober aangehouden voor betrokkenheid bij de invoer van 2500 kg cocaïne.

De officier van justitie noemt de zaak ernstig: ‘De ‘cocaïnekoorts’ in Nederland heeft epidemische vormen aangenomen. De resultaten van dit onderzoek zijn daar een goed voorbeeld van. Ook de  berichten in Sky spreken wat dat betreft boekdelen. Het gemak waarmee wordt gesproken over miljoenen euro’s die worden omgezet met deze handel is schokkend.’