Drie verdachten in een onderzoek naar drugshandel en witwassen zijn langer in bewaring gesteld. Eerder werden onder meer vuurwapens, schilderijen en een villa in beslag genomen.

De rechter-commissaris in Den Bosch heeft vrijdag in het onderzoek Niobium naar witwassen en drugshandel de 42-jarige hoofdverdachte in bewaring gesteld. De officier van justitie heeft hem beperkingen opgelegd. De man is donderdag vanuit het Belgische Poppel overgeleverd aan Nederland. Een 37-jarige vrouwelijke verdachte, van oorsprong Tilburgse maar woonachtig in België, werd eerder overgeleverd. Zij en een derde verdachte (40 uit Maasdijk) zitten voorlopig vast.

Het onderzoek kwam aan het rollen na het aantreffen van een groot drugslab in juni 2019 in Wuustwezel in België. De Belgische politie heeft daar op 12 juni een inval verricht en het pand doorzocht. Er zijn toen zeven verdachten aangehouden. Het gaat om mannen uit België, Nederland, Mexico en Colombia. In de grote loods werd een professioneel opgezet lab aangetroffen voor het hele proces voor de productie van methamfetamine en het omzetten naar crystal meth. Er werden een aantal kilo’s verpakt crystal meth gevonden.

Het onderzoek werd voortgezet en op 1 oktober zijn er zes invallen verricht en panden doorzocht in Tilburg en Maasdijk. In België zijn twee huiszoekingen geweest in Poppel waar een kapitale villa in beslag is genomen. In de tuin daarvan is een beeld van een grote bronzen stier, dat symbool staat voor bloeiende handel, aangetroffen en in beslag genomen. Verder is er ook beslag gelegd op vier auto’s, drie vuurwapens, twee schilderijen, juwelen en waardepapieren. De verdachten zitten vast en het onderzoek loopt nog.