Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verdachten invallen woonwagenkampen in groot onderzoek drugslabs blijven vastzitten

De verdachten die zijn aangehouden bij de grote actie eerder deze week blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris bepaald.

Zeven van de negen opgepakte verdachte blijven vastzitten de komende 14 dagen. Van twee andere verdachten is hun aanhouding en inverzekeringstelling getoetst. Hun vorderingen bewaring worden morgen behandeld door de rechter-commissaris. Het onderzoek gaat volgens een woordvoerder onverminderd door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Het onderzoek van de recherche werd in november 2019 gestart naar een organisatie die zich op grote schaal bezighoudt met de productie en handel van synthetische drugs en het witwassen van crimineel vermogen. De afgelopen jaren werd een groot aantal drugslabs opgerold en werden meerdere personen aangehouden en vervolgd. Met de invallen en aanhoudingen denken politie en het OM enkele spelers achter een deel van deze labs te pakken te hebben. Bij de actie zijn negen personen aangehouden in de leeftijd van 26 tot 74 jaar oud afkomstig uit Eindhoven, Best en Oirschot. Eén van hen, een 41-jarige man, was al gedetineerd en is in zijn cel aangehouden. Ze worden onder andere verdacht van witwassen, de productie en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie.

De verdachten kwamen in beeld naar aanleiding van onderschepte Sky ECC en Encrochat berichten. Het gaat volgens justitie om de belangrijkste spelers in de productie en handel in synthetische drugs in de regio Eindhoven. Uit het onderzoek tot nu toe is gebleken dat de verdachten zich hiermee op nagenoeg dagelijkse basis hebben bezig gehouden. Dit deden zij volgens het OM in een gestructureerd samenwerkingsverband, waarbij ook meerdere vormen van witwassen van het crimineel verdiende geld in beeld zijn gekomen. De verdachten zouden een luxe leven leiden met dure auto’s en designerkleding.

De verdachten zijn mannen in de leeftijd van 26 tot 74 jaar. Ze zijn afkomstig uit Eindhoven, Best en Oirschot. Eén van hen, een 41-jarige man, was al gedetineerd en is in zijn cel aangehouden. Ze worden onder andere verdacht van witwassen, de productie en handel in synthetische drugs en deelname aan een criminele organisatie. Op dit moment linken we de verdachten aan verschillende opgerolde drugslabs. De ontmantelde labs stonden in Neerkant, Oeffelt, Someren, Oud Turnhout (België), Peer (België) en Merksplas (België). Twee mannen (50 en 51 jaar uit Eindhoven) spelen een cruciale rol. Zij zouden volgens het OM ieder een eigen criminele organisatie aansturen.

In november 2019 vond de politie tijdens een bestuurlijke controle aan de Heezerweg een arsenaal aan vuurwapens. Deze zijn toen in beslag genomen, maar er kon geen verdachte aangehouden worden. In onderzoek Baraga is informatie naar voren gekomen dat één van de aangehouden verdachten, een 26-jarige man uit Eindhoven, betrokkenheid heeft bij deze wapens. Hij zit ook voor dit feit in voorlopige hechtenis.