Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Verdachten liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries waren bezig met nog een liquidatie

Twee mannen die betrokken waren bij de moord op Peter R. de Vries, waren een maand later ook betrokken bij de voorbereiding van een andere liquidatie.

Dat zei het Openbaar Ministerie (OM) vandaag op een nieuwe zitting in de zaak rond de moord op De Vries.

De nieuwe aanslag werd om onbekende redenen niet uitgevoerd. Het doelwit was mogelijk iemand in het criminele milieu. In onderschepte berichten stond dat er “oorlog” was met deze persoon.

Verdachten Gerower M. en Erickson O. vroegen volgens het OM in augustus 2021 om een brommer, twee zwarte helmen en een vluchtauto. Zij zouden het doelwit in de gaten hebben gehouden en er zou hun ook een wapen zijn geleverd.

Op 6 juli 2021 werd Peter R. de Vries neergeschoten in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. De vermoedelijke daders werden kort daarna op de A4 door de politie aangehouden. In september 2022 werd Konrad W. gearresteerd in Polen. Het onderzoek werd heropend na nieuwe informatie afkomstig van een anonieme getuige.

Delano G. en Kamil E., tegen wie vorig jaar levenslange gevangenisstraffen werden geëist, zullen opnieuw worden berecht nadat nieuwe feiten aan het licht kwamen. Op 13 juni zal de rechtbank een voorbereidende zitting in deze zaak houden. Konrad W. zal ook terechtstaan en wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan de moord met een terroristisch oogmerk.