Verdachten mislukte bevrijding Mocro Maffia kopstuk uit gevangenis blijven vastzitten

De mannen die verdacht worden van een mislukte bevrijding van de tot levenslang veroordeelde Omar L., blijven voorlopig vastzitten.

Dat heeft de rechtbank bepaald. De advocaten van de vier verdachten verzochten tijdens de zogenoemde pro-formazitting om hun cliënten in vrijheid te stellen. Volgens de advocaten was er geen reden waarom de verdachten hun proces niet in vrijheid konden afwachten.

De rechtbank ziet wel redenen waarom de verdachten vast moeten blijven zitten en wijst de verzoeken af. De rechtbank vindt dat bij alle verdachten sprake is van herhalingsgevaar. Daarnaast bestaat er een reële kans dat de verdachten vluchten. Verder zijn de feiten waarvan de mannen verdacht worden volgens de rechtbank zo ernstig is dat er sprake is van een geschokte rechtsorde als zij zouden worden vrijgelaten, aldus een woordvoerder.

Op 19 januari probeerden vier mannen Omar L., die vastzit voor een reeks Mocro Maffia liquidaties, te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Met een slijptol en betonschaar probeerden ze de inrichting in te komen. Het plan mislukte omdat de accu van de slijptop leeg raakte voor het viertal binnen was.

Op beelden is te zien dat L. over het hek probeerde te klimmen toen hij doorhad dat de actie met de slijptop niet zou lukken. De vier mannen die hem probeerden te bevrijden sloeg daarna op de vlucht. Voor ze vertrokken werd een bestelbus in brand gestoken als afleidingsmanoeuvre.

De politie kwam massaal ter plaatse en heeft in de omgeving gezocht naar de gevluchte verdachten. Kort na de mislukte ontsnapping werden de vier Fransen aangehouden en vastgezet.

Omar L. is vorig jaar veroordeeld voor meerdere Mocro Maffia liquidaties en pogingen daartoe in het Amsterdamse criminele milieu. Hiervoor heeft hij een levenslange gevangenisstraf opgelegd gekregen. Direct na zijn mislukte ontsnappingspoging werd hij overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.