© US Army (public domain) via Wikimedia Commons

Verdachten reeks gewapende overvallen West-Friesland vervolgd voor deelname criminele organisatie

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat een bende overvallers uit West-Friesland vervolgen voor onder meer deelname aan een criminele organisatie.

Het OM verdenkt vier leden van de overvallenbende uit West-Friesland niet alleen van het plegen van gewapende (woning)overvallen, maar ook van deelname aan een criminele organisatie. Het OM vindt dat alle vast moet blijven zitten; de ernst van de feiten en het herhalingsgevaar bieden volgens een woordvoerder geen ruimte voor schorsing van de voorlopige hechtenis.

Zeven verdachten in de leeftijd van 26 tot 38 jaar worden verantwoordelijk gehouden voor een reeks gewapende overvallen in de regio West-Friesland in de jaren 2020 en 2021. Volgens het OM gaat het om dezelfde dadergroep die in wisselende samenstelling, en met steeds heftiger geweldgebruik, overvallen pleegde. 

De verdachten die vandaag op zitting staan zijn naar de overtuiging van het OM mannen die behoren tot deze recidiverende dadergroep. De bende is vanuit een vooropgezet plan en met gebruikmaking van vuurwapengeweld, steeds op zoek geweest naar contant 

geld, een kluis en waardevolle spullen.

Volgens het OM zijn de overvallen beraamd en gepleegd door een vaste kern van vier daders en daarnaast minimaal twee gelegenheidsdaders. De vaste kern, bestaand uit een 38-jarige man uit Rotterdam, een 29-jarige man uit Noord-Scharwoude, een 26-jarige man uit Obdam en een 30-jarige man uit Opmeer, is recent als groep geobserveerd in het Pieter Baan Centrum.