Verkopers Encrochat pgp-telefoons opgepakt voor deelname criminele organisatie en witwassen

De politie heeft twee verkopers van Encrochat pgp-telefoons aangehouden.

Het gaat om een 44-jarige man uit Kaatsheuvel en een 24-jarige vrouw uit Rosmalen. Zij hebben volgens een woordvoerder vermoedelijk honderden pgp-telefoons en abonnementen onder criminelen in omloop gebracht gedurende de tijd dat Encrochat actief was.

De twee zitten nu vast op verdenking van deelname aan een criminele organisatie en het witwassen van crimineel vermogen. Zij worden ook verdacht van medeplichtigheid aan de misdrijven die hun klanten hebben gepleegd. Daarmee hebben zij gekozen voor een rol als criminele dienstverlener, aldus het Openbaar Ministerie (OM).

De verdachten zijn vrijdag door de rechter-commissaris in Den Bosch voor twee weken in bewaring gesteld. Het onderzoek is in volle gang en de komende tijd zullen meerdere verdachten en getuigen worden gehoord.

Pgp-aanbieder Encrochat werd in 2020 bij een actie van de politie uit de lucht gehaald. Daarbij zijn meer dan 20 miljoen chatberichten van criminelen onderschept. Dit heeft geleid tot meerdere onderzoeken en aanhoudingen inzake een reeks zware misdaden.