Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Vermeende brein en zakenman achter liquidatie Slowaakse journalist voor tweede keer vrijgesproken

Het vermeende brein achter de liquidatie van een Slowaakse journalist is voor de tweede keer vrijgesproken.

In Slowakije is het veronderstelde brein achter de moord op journalist Ján Kuciak voor de tweede keer vrijgesproken. Marian Kočner, een zakenman, werd beschuldigd van het geven van de opdracht tot de moord op de 27-jarige onderzoeksjournalist Kuciak en zijn verloofde Martina Kusnirova in 2018. Volgens de rechtbank in Pezinok is er echter onvoldoende bewijs om Kočner te veroordelen.

Tegen Kočner was een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij was eerder al vrijgesproken, maar het Slowaakse Hooggerechtshof had die vrijspraak verworpen en een nieuw proces bevolen.

De moord op journalist Kuciak zou volgens aanklagers een wraakactie zijn geweest van Kočner, vanwege kritische artikelen die Kuciak over hem had geschreven. De journalist zou herhaaldelijk bedreigd zijn door Kočner. In 2017, een jaar voor zijn dood, diende Kuciak een klacht in, waarin hij stelde dat de politie te weinig deed om hem te beschermen.

Na de vorige vrijspraak van Kočner in 2020, vonden er grootschalige protesten plaats tegen corruptie en omkoping in regeringskringen.

De dader van de dubbele moord, een voormalig militair, is eerder al veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf. Een tussenpersoon kreeg een straf van 15 jaar opgelegd.

Hoewel Kočner nu voor de tweede keer is vrijgesproken, is de zaak nog niet definitief afgesloten. Er bestaat nog de mogelijkheid tot hoger beroep. De uitspraak heeft geleid tot verontwaardiging en roept vragen op over de gerechtigheid in deze spraakmakende zaak die de aandacht van het publiek heeft getrokken.