IS/DAESH strijders (foto ter illustratie)

Vermoedelijke veiligheidschef Islamitische Staat (IS) aangehouden in Zuid-Hollandse Arkel

De politie heeft in Arkel een man aangehouden die vermoedelijk een veiligheidschef was voor terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De 37-jarige man uit Syrië werd vanochtend aangehouden door de politie. De verdenking is dat hij vanuit zijn functie bij IS ook bijdroeg aan de oorlogsmisdrijven die de organisatie pleegde in Syrië. De man vroeg in 2019 asiel aan in Nederland en vestigde zich een jaar later in Arkel. Nadat informatie was ontvangen over zijn verleden zijn het Team Internationale Misdrijven (TIM) van de Dienst Landelijke Recherche (Landelijke Eenheid) en het Openbaar Ministerie een onderzoek gestart.

De precieze verdenking is dat de man tussen 2015 en 2018 een leidinggevende functie vervulde bij de veiligheidsdienst van IS. Daarvóór zou hij twee jaar dezelfde functie hebben vervuld bij een andere terroristische organisatie: Jabhat al-Nusra. Beide posities zou hij volgens een woordvoerder hebben bekleed in en rond het vluchtelingenkamp Yarmouk in het zuiden van de Syrische hoofdstad Damascus.